Select Menu

Ads

Paparan

Random Posts

Powered by Blogger.

Design

Technology

Circle Gallery

Shooting

Racing

News

Bottom

» » Umat Islam Tidak Bersatu Kerana Pemikiran?


Fitnah yang muncul pada akhir zaman bahwa umat Islam berpecah-belah menjadi beberapa golongan, masing-masing mengaku kelompoknya yang benar, seperti halnya orang Yahudi dan orang Nasrani, mereka berpecah-belah dan mengaku bahwa hanya golongannya yang benar

“Sesungguhnya bani Israil berpecah-belah menjadi tujuh puluh satu, dan sesungguhnya umat ini akan berpecah-belah menjadi tujuh puluh dua, semuanya di neraka kecuali satu, dan dia adalah jama’ah” [HR Ibnu Majah ; 3983] Dishahihkan Al-Albani Shahih Ibnu Majah 2/364.

Namun di dalam kumpula ahli sunnah wal jemaah sendiri kita boleh melihat pelbagai jemaah Islam yang tumbih dalam negara ini dengan pelbagai nama dan yang pasti masing-masing memperjuangkan Islam.

Tidak ada masalah jika masing-masing membawa pendekatan masing dalam memberi pemahaman kepada masyarakat. Akan tetapi terdapat juga kumpulan yang begitu totok dalam jemaah mereka sehinggakan memperlekeh akan yang lain. Ada yang menggunakan hujjah hadis diatas yang mengatakan jemaah yang mesti wujud di dunia ini hanyalah satu.

Jika anda meneliti pandangan Syeikh Dr. Yusuf Al-Qardhawi yang berpandangan bahawa kepelbagaian pertubuhan Islam dalam membawa dakwah ini adalah sebagai pelengkap kepada yang lain tetapi yang pasti kita semua mesi berada dalam satu aqidah dan Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah "platform" utama.

Tambahan pula pelbagai pemikiran yang disebar oleh musuh Islam seperti liberal, sekularisma, Kapitalis dan lebagai lagi yang membuatkan kita umat Islam pelbagai versi pemikiran dengan percampuran idea daripada media yang disebarnya.

Jika masih ada kumpulan yang berfahaman hanya mereka yang benar-benar memperjuangkan Islam, Nescaya, agenda dalam mengambalikan kegemilangan Islam tidak akan berhasil buat masa terdekta ini. Jadi ayuh kita bersatu, cuma tenangkan ego masing-masing. Kita sama-sama memperjuangan matlamat yang sama dan yang masti lidi yang diikat banyak tidak akan dipatahkan.

Mohd Syahiran Muhammad
TYDP PPIK 2010/2011

About Sekretariat PPIK Kelantan

WePress Theme is officially developed by Templatezy Team. We published High quality Blogger Templates with Awesome Design for blogspot lovers.The very first Blogger Templates Company where you will find Responsive Design Templates.
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post